Од 1. јануара 2018. године регистрација предузетника путем интернета

Од почетка 2018. године предузетници ће моћи да се региструју у Агенцији за привредне регистре (АПР) путем интернета.

Електронска регистрација ће бити јефтинија (1.000 динара) од регистрације у папирном облику (1.500 динара).

Електронска регистрација предузетника обухвата два корака: електронску пријаву и електронско решење о регистрацији.

Електронска пријава се попуњава у апликацији преко портала АПР-а и потписује се квалификованим електронским сертификатом предузетника или овлашћеног подносиоца пријаве. У оквиру апликације ће бити омогућено електронско плаћање комерцијалним платним картицама (Visa, Master).

Електронско решење о регистрацији новог предузетника, потписано квалификованим електронским потписом регистратора које је снабдевено временским жигом, АПР ће достављати на имејл регистрованог предузетника или овлашћеног подносиоца е-пријаве.

У наставку преносимо у целости обавештење Агенције за привредне регистре:

„Од почетка идуће године грађани Србије моћи ће лакше, јефтиније и за много краће време да се региструју као предузетници. Захваљујући новој услузи која ће омогућити да се процедура регистрације у потпуности обави путем интернета – од подношења захтева до добијања решења, Агенција ће од 1. јаунара омогућити предузетницима да се региструју без доласка на шалтер- најавио је Звонко Обрадовић, директор АПР-а на конференцији за новинаре одржаној у Агенцији поводом почетка  пружања нове услуге.

Софтвер за успостављање електронске регистрације донирао је Програм Уједињених нација за развој (UNDP), па је тим поводом Стелиана Недера, заменица сталне представнице UNDP истакла да увођење ове мере доприноси дигиталној трансформацији Србије, као стратешком приоритету Владе, као и да дигитализација доноси бржи привредни и друштвени развој, осигурава добро управљање и транспарентност у раду државних органа и служби. Радећи у партнерству са Владом Републике Србије и надлежним министарствима, UNDP доприноси и остварењу глобалних циљева одрживог развоја, а посебно циља број осам – стварање услова за инклузиван и одржив економски раст, запосленост и достојанствен рад за све- закључила је Стелиана Недера.

Циљ дигитализације, као једног од највећих приоритета Владе Републике Србије, је економична, ефикасна и  свима доступна електронска управа, с којом желимо да постигнемо да се послови завршавају само једним доласком на шалтер, а да држава за потребе привреде и грађана целокупан посао обави иза шалтера. У другом кораку, држава жели да омогући пружање услуга интернетом, а увођењем електронске регистрације предузетника Агенција за привредне регистре, као перјаница дигитализације и пружања услуга за привреду и правна лица, од 1. јануара ће реализовати и тај други корак- регистрацију предузетника интернетом, без доласка на шалтер, изјавио је Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и е- управу.

Електронска регистрација у АПР-у обухвата електронску пријаву потписану квалификованим електронским сертификатом предузетника или овлашћеног подносиоца пријаве. Е-пријава се попуњава у апликацији доступној преко портала АПР-а, где ће бити омогућено и електронско плаћање комерцијалним платним картицама (Visa, Master).

Електронско решење о регистрацији новог предузетника, потписано квалификованим електронским потписом регистратора које је снабдевено временским жигом, Агенција ће достављати на е-мејл регистрованог предузетника или овлашћеног подносиоца е-пријаве.

Електронска регистрација је јефтинија од регистрације у папирном облику, јер накнада за услугу електронске регистрације износи 1.000,00 динара, док је регистрација „у папиру“ 1.500,00 динара. Осим јефтиније регистрације, електронска регистрација штеди и време тако што се будући предузетници пријављују „из фотеље“. Уколико се, пак, не одлуче за нови систем регистрације, и даље се „папирне“ пријаве и потребна документација могу подносити лично на шалтерима АПР-а или слати поштом.

Припремљеним Нацртом измена и допуна Закона о привредним друштвима предвиђено је увођење електронске регистрације и за оснивање привредних друштава која ће, за једночлана доо, почети одмах после ступања на снагу закона.

Захваљујући изменама прописа и увођењу електронске регистрације, направљен је први, најзначајнији корак у правцу имплементације потпуне електронске регистрације, као најефикаснијег начина за обављање процедура оснивања привредних субјеката. То ће допринети даљем напретку Србије на „Doing Business“ и осталим листама конкурентности, у складу са циљевима из Плана приоритетних активности за смањење административних терета у Републици Србији 2016–2018. („Стоп бирократији”)  на чијем спровођењу ради Кабинет председника Владе-Тим за реформу јавне управе у сарадњи са надлежним органима.“

Поделите: