Министарство финансија признало грешку после скоро пет месеци

Крајем децембра 2023. године на сајту Министарства финансија еФактура објављени су детаљи верзије 3.5 Система електронских фактура (СЕФ).

Једна од новина у верзији 3.5 СЕФ била је измена лабела на PDF документу. На свим документима (осим на авансном рачуну) лабела „Укупно за уплату“ је преименована у „Укупан износ“, док је на свим документима лабела „Укупан износ“ преименована у „Међузбир“.

Одмах смо закључили да се очигледно ради о грешци, па смо се обратили Министарству финансија са молбом да објасне зашто су донели такву одлуку. Добили смо кратак одговор, али не и објашњење, па смо поставили питање још једном, уз детаљније образложење.

Након десетак дана, господин Владимир Пејчић, руководилац Групе за управљање системом електронских фактура у Сектору за дигитализацију у области финансија у Министарству финансија, на вебинару у организацији Министарства финансија, дао је потпуно нелогично објашњење за наведене измене. О томе смо детаљно писали у следећем тексту:

Накарадно објашњење службеника Министарства финансија у вези са појмом „укупан износ“ у електронској фактури на СЕФ

Подсећамо како је изгледала фактура након наведених нелогичних измена:

Поново смо се обратили Министарству финансија, овај пут са питањем да ли Министарство финансија наведеним изменама фалсификује спољну форму приказа електронске фактуре. Добили смо кратак одговор, опет без адекватног објашњења. Своје виђење проблема и детаљно образложење зашто сматрамо да се ради о грешци, уз апел Министарству да исправу ову грешку, дали смо у следећем тексту почетком марта:

Да ли Министарство финансија фалсификује спољну форму приказа електронске фактуре?

Крајем маја је објављена нова верзија 3.6.1 СЕФ. У новој верзији је лабела „Укупан износ“ преименована у „Износ за плаћање“, а лабела „Међузбир“ преименована је у „Укупан износ фактуре“. Тиме је де факто у вези са овом темом враћено стање на период пре верзије 3.5, када су лабеле гласиле „Укупан износ“ (сада „Укупан износ фактуре“) и „Укупно за уплату“ (сада „Износ за плаћање“), чиме је Министарство финансија признало грешку и исправило је.

Фактура сада изгледа логично, слично као што је изгледала и пре измена 3.5 СЕФ.

Нажалост, вероватно ће остати нејасно како и зашто је уопште дошло до тога да се изврши тако нелогична измена, као и зашто је требало скоро пет месеци да се учињена грешка исправи.

Поделите: