Подизање готовог новца уз плаћање платном картицом

Народна банка Србије је издала обавештење да је компанија НИС а.д. Нови Сад увела за кориснике Дина картица функционалност која ће корисницима омогућити да приликом плаћања картицом подигну и готов новац у износу до 5.000 динара.

Ради се о тзв. cash back (кеш бек) услузи, која је промовисана као могућност за трговце пре три године (видети текст овде). Није нам познато да ли су неки трговци у Србији до сада уводили ову услугу или је ово први пример.

Примера ради, када потрошач у трговинском објекту плаћа картицом робу у вредности од 2.000 динара, могао би да подигне нпр. и 1.000 динара у готовини. Трансакција картицом би била извршена у износу од 3.000 динара.

Услуга подизања готовине уз куповину у DinaCard систему омогућена је без додатних трошкова за све учеснике у тој трансакцији.

У наставку преносимо део обавештења Народне банке Србије:

„Народна банка Србије обавештава грађане да је компанија НИС а. д. Нови Сад од данас увела за кориснике Дина картица нову и модерну функционалност која ће корисницима домаће картице олакшати да дођу до готовог новца без одласка до банкомата или шалтера банке. Реч је о сервису „Подигни динаре”, који корисницима омогућава да приликом плаћања на свим бензинским станицама НИС Петрол и Газпром подигну и готов новац, и то у износу до 5.000 динара. На овај начин, захваљујући широко распрострањеној мрежи малопродајних објеката НИС-а и у градским и у руралним подручјима, корисници Дина картице, а посебно они који живе у срединама у којима је мање развијена мрежа банкомата, могу брзо и једноставно да подигну готовину – на најближој НИС Петрол или Газпром бензинској станици. Сервис је омогућен у сарадњи Народне банке Србије, Банке Поштанска штедионица а. д. Београд, највећег издаваоца националне картице, и компаније НИС а. д. Нови Сад, која је прва на српском тржишту препознала значај наведене услуге. У склопу активности Народне банке Србије које имају за циљ смањивање трошкова процесирања трансакција картичних плаћања, услуга подизања готовине уз куповину у DinaCard систему омогућена је без додатних трошкова за све учеснике у тој трансакцији (банке које издају картице, банке које постављају ПОС терминале на продајним местима и трговце), а самим тим и кориснике.

Услуга подизања готовине уз куповину јесте услуга која корисницима картица омогућава истовремену куповину и подизање готовине. Поред већ наведених користи за власнике Дина картица, ова услуга значајна је и за трговце, јер смањује време потребно за управљање, као и трошкове управљања готовином, односно смањује се износ готовине у благајни, будући да се она, исплатом потрошачу, претвара у новац на рачуну трговца, чиме трговац овај део пазара уплаћује на рачун. Истовремено, понуда сервиса „Подигни динаре” увећава конкурентност трговаца јер представља могућност за привлачење додатног броја потрошача у продајни објекат.

Поделите: