Контроле евидентирања промета преко фискалних каса биће додатно појачане

Пореска управа у новом саопштењу најављује додатно појачање контроле евидентирања промета преко фискалних каса и проширивање обухвата контрола у различитим привредним гранама.

За девет месеци 2016. године контролисано је евидентирање промета преко фискалних каса (као и радно-правни статус ангажованих радника) код 6.106 обвезника. Због утврђених неправилности привремено су затворена 2.123 објекта.

У наставку преносимо у целости саопштење Пореске управе:

„Контролу евидентирања промета преко фискалних каса Пореска управа спроводи на територији целе Републике Србије. Као један од ефикасних видова борбе против сиве економије, ове контроле у наредном периоду биће додатно појачане.

За девет месеци 2016. године, инспектори Пореске управе контролисали су евидентирање промета преко фискалних каса код 6.106 обвезника. Предмет контрола био је и радно-правни статус ангажованих радника у контролисаним објектима. Због утврђених неправилности привремено су затворена 2.123 објекта, док су против одговорних лица поднети захтеви за покретање прекршајне одговорности.

Претходних месеци појачане су викенд контроле пословања угоститељских објеката, посебно на туристичким одредиштима, као и за време одржавања посећених манифестација. У викенд акцијама које су спроведене током септембра, због неевидентирања промета преко фискалних каса привремено је затворено 85 од укупно 146 контролисаних угоститељских објеката. Од тога, за време одржавања манифестација Смедеревска јесен, Љубичевске игре у Пожаревцу, Мокрањчеви дани у Неготину, Дани бербе грожђа у Вршцу, Купусијада у Мрчајевцима, Грожђебал у Сремским Карловцима, Берба грожђа у Александровцу, као и Лесковачке роштиљијаде контролисан је 71 угоститељски објекат. Код 40 су утврђене неправилности у раду.

Порески инспектори обављају контроле и санкционишу пореске обвезнике за које се утврди да не поштују пореске прописе, у складу са Законом о пореском поступку и пореској администрацији и Законом о фискалним касама. У циљу јачања финансијске дисциплине, заштите буџета Републике Србије и интереса пореских обвезника који послују легално, као и свих грађана, Пореска управа ће појачати контроле и проширити oбухват контрола у различитим привредним гранама. Повећање добровољног поштовања пореских прописа и културе плаћања пореза смањиће потребу за контролама.“

Поделите: