Електронска уверења о измиреним пореским обавезама за порез на имовину

Од 8. јуна 2022. године омогућено је добијање добијање електронског уверења о измиреним пореским обавезама за порез на имовину, без одласка на шалтере, путем нове услуге еУверење на Порталу локалне пореске администације lpa.gov.rs.

За коришћење ове услуге потребно је електронско идентификовање квалификованим електронским сертификатом, без обзира да ли је у клауду или на смарт картици/ УСБ токену.

Захтев за добијање уверења могу поднети физичка лица, предузетници и правна лица.

Услуга еУверење тренутно је доступна у 37 локалних пореских администрација, а током лета се очекује да и остале локалне пореске администрације омогуће ову услугу.

У наставку преносимо у целости обавештење са Портала локалне пореске администације:

„Грађанима Србије од данас је омогућено да путем нове услуге еУверење на Порталу локалне пореске администрације lpa.gov.rs добију електронско уверење да су измирили пореске обавезе везане за порез на имовину, без одласка на шалтере.

Путем Портала ЛПА грађани у пар кликова могу да поднесу захтев за добијање овог уверења, а електронски документ могу да преузму или на Порталу ЛПА или у свом еСандучету на Порталу еУправа. За коришћење ове услуге потребно је да грађани буду електронски идентификовани квалификованим електронским сертификатом, без обзира да ли је у клауду или на смарт картици/ УСБ токену.

Захтев за добијање уверења могу поднети физичка лица, предузетници и правна лица, а захтев се може поднети свим локалним пореским администрацијама које су омогућиле обраду електронских уверења.

„Само прошле године локалне пореске администрације у Београду издале су преко 120 хиљада ових уверења на захтев грађана и због тога смо се одлучили да и ову услугу дигитализујемо и олакшамо свим грађанима, али и привреди, да електронски поднесу захтев и добију еУверење без одласка на шалтере.”, изјавио је др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу.

Услуга еУверење тренутно је доступна у 37 локалних пореских администрација, а током лета очекујемо да и остале локалне пореске администрације омогуће ову услугу, додао је Јовановић.

Како до еУверења:

  • Потребно је да будете регистрован корисник на Порталу еУправа високим нивоом поузданости (квалификованим електронским сертификатом у клауду, на картици или УСБ токену). Више информација како до бесплатног сертификата у клауду доступно је овде.
  • Пријавите се на Портал lpa.gov.rs .
  • Из менија изаберите опцију Уверења и попуните податке.
  • Уколико сврха издавања овог уверења захтева плаћање административне таксе, то можете урадити електронски на Порталу ЛПА.
  • Након што поднесете захтев, локална пореска администрација има рок од 8 дана да вам изда електронско решење које можете преузети или на Порталу ЛПА или у свом еСандучету на Порталу еУправа.

Поделите: