Пакет мера подршке хотелској индустрији у градовима Србије

Министар финансија Синиша Мали представио је нови пакет мера подршке хотелској индустрији у градовима Србије.

Пакет мера предвиђа једнократну директну субвенцију сваком појединачном хотелу од 350 евра по лежају и додатно још 150 евра по смештајној јединици.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација расписаће јавни позив у наредних десетак дана.

Новац ће бити исплаћен најкасније до прве недеље октобра.

Услов за помоћ је да до краја 2020. године не буде отпуштања више од 10% запослених.

У наставку преносимо најважније делове обавештења са сајта Владе Србије:

„Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали представио је данас нови пакет мера подршке хотелској индустрији у градовима Србије, у вредности од 1,247 милијарди динара.
 
Мали је након састанка са хотелијерима у Привредној комори Србије објаснио да пакет мера предвиђа једнократну директну субвенцију сваком појединачном хотелу од 350 евра по лежају и додатно још 150 евра по смештајној јединици.

Цео програм који се односи на помоћ хотелској индустрији реализоваће се преко јавног позива, с тим што ће Министарство трговине, туризма и телекомуникација расписати позив у наредних десетак дана, најавио је министар.

Он је рекао да ће се хотелима дати прилика да се пријаве, и изразио очекивање да ће до краја септембра, најкасније до прве недеље октобра, новац из буџета бити исплаћен.

Према његовим речима и овај пакет мера, као и претходни, усмерен је ка томе да се ублаже последице коронавируса и сачувају капацитети наше индустрије, као и радна места.

Мали је објаснио да је само један услов за оне који желе да добију ову помоћ, а то је да до краја године нема отпуштања више од 10 одсто запослених.

Он је најавио даљу анализу стања по секторима, што ће се на крају одразити и на планирање буџета за 2021. годину.

У градовима Србије има 380 хотела који су категоризовани, али је попуњеност веома ниска и креће се свега око десет процената. У Београду је од 115 хотела који су категоризовани, само 42 отворено, а попуњеност је приближно 9,5 проената, прецизирао је Мали.

Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Мирослав Кнежевић најавио је да ће убрзо на сајту тог министарства бити објављен јавни позив који ће јасно дефинисати критеријуме и процедуру за пријаву хотелијера.“

Поделите: