Нови правилник о евиденцији ПДВ – обмана Скупштине Србије

Важно: Објављен је нови Правилник о евиденцији ПДВ у „Службеном гласнику РС“, број 90 од 6.10.2017. године, који ће се примењивати од 1. јануара 2018. године.

Више о томе прочитајте овде.

Текст новог Правилника и нови образац ПОПДВ погледајте овде.

Обратили смо се председници одбора за финансије Скупштине Србије јер сматрамо да би примена новог правилника о евиденцији ПДВ (или неке нове верзије тог правилника) представљало обману Скупштине Србије и њених посланика.

Наиме, нови правилник о евиденцији ПДВ је донет на основу измена и допуна Закона о ПДВ из октобра 2015. године. У писаном образложењу Министарства финансија које су добили посланици пише да примена тог закона неће створити трошкове привреди (нарочито малим и средњим правним лицима) и да због тога није потребно образлагати да ли позитивне последице доношења закона оправадавају трошкове које ће он створити. Детаљније о томе смо писали у ранијем коментару овде.

Данас је свима јасно да би примена правилника који је донет на основу тог закона створила озбиљне трошкове за привреду па би једино исправно било да Министарство финансија образложи како ће позитивне последице оправдати те трошкове.

У наставку преносимо у целости наш допис председници одбора за финансије Скупштине Србије:

Поштовање,

обраћам Вам се званично као председнику одбора за финансије са следећом молбом:

– да Скупштина Србије обавести Министарство финансија о чињеници да би примена новог Правилника о евиденцији ПДВ (Сл. гласник РС, бр. 80/16 и 109/16 или нове верзије чији нацрт је направило Министарство ових дана), који је донет на основу одредаба Закона о изменама и допунама Закона о ПДВ из октобра 2015. године, значило обману Скупштине Србије и њених посланика.

Спреман сам да Вам подробније објасним све у вези са овим питањем, а у најкраћем се ради о следећем. У писаном образложењу предлога Закона из октобра 2015. године пише:

“Такође, у циљу спречавања евентуалних злоупотреба и истовремено обезбеђивања унапређења контроле ПДВ од стране Пореске управе, предлажу се измене које се односе на обавезу сачињавања прегледа обрачуна ПДВ и његовог достављања уз пореску пријаву.”

“Какве трошкове ће примена овог закона створити грађанима и привреди (нарочито малим и средњим правним лицима)?
Примена овог закона не би требало да створи додатне трошкове грађанима и привреди.”

“Да ли су позитивне последице доношења закона такве да оправдавају трошкове које ће он створити?
С обзиром да примена овог закона не би требало да створи додатне трошкове, није потребно посебно образлагати да ли су позитивне последице доношења закона такве да оправдавају трошкове које ће он створити.”

Нови Правилник о евиденцији ПДВ ствара додатне трошкове привреди (то знају сви па чак и Министарство финансија), по нашој скромној процени – најмање 18,5 милиона евра.

Сходно томе Министарство финансија би требало да одговори на питање “Да ли су позитивне последице доношења закона такве да оправдавају трошкове које ће он створити?“ и да након озбиљне анализе ефеката затражи приликом неког следећег заседања Скупштине од посланика да прихвате њихов предлог.

Ранко Грба
уредник портала Необилтен

Поделите: