Нови начин обрачуна пореске амортизације и укидање доприноса за осигурање од незапослености на терет послодавца

Министар финансија Синиша Мали данас је, на заједничкој конференцији за новинаре са шефом делегације ММФ и гувернерком НБС, најавио промену начина обрачуна пореска амортизације и укидање доприноса за осигурање од незапослености на терет послодавца.

Обрачун пореске амортизације за средства набављена од 2019. године надаље ће се вршити применом пропорционалне методе.

С обзиром да се ради о питањима која су регулисана законима, треба очекивати да ће се ови предлози наћи ускоро у процедури Скупштине Србије. Очекује се њихова примена од 1. јануара 2019. године.

У наставку преносимо делове саопштења Министарства финансија који се тичу ова два питања:

„Синиша Мали је рекао да је донета одлука да се смањи пореско оптерећење рада, укидањем доприноса за осигурање од незапослености на терет послодавца, а које је износило 0,75%.

„Овом мером смањује се пореско оптерећење просечне нето плате са 63% на 62%”, рекао је Мали…“

 

„„За сва средства која се амортизују, обрачун амортизације ће се вршити применом пропорционалне методе што ће суштински убрзати амортизацију за сва средства која подлежу амортизацији, изузев за непокретности, за које се и по важећим прописима обрачун амортизације врши применом пропорционалне методе. Пореска амортизација по новим правилима обрачунаваће се за средства које порески обвезници набаве у пореској 2019. и на даље. Ово је један од најважнијих захтева привредника у Србији, а на овај начин подржавамо и подстичемо куповину нове опреме и технологије“, рекао је Мали…“

Поделите: