Електронско подношење шест нових пореских пријава

Од 1. марта 2016. године порески обвезници ће подносити електронски шест нових пријава. Од 11. јануара дo краја фебруара обвезници ће моћи паралелно, поред подношења пријаве на папирном обрасцу, да предају и нове електронске обрасце.

У наставку преносимо у целости обавештење Пореске управе:

„Порески обвезници моћи ће од понедељка, 11. јануара 2016. године, електронски да подносе још шест нових пријава. Уводе се електронске пријаве:

  1. пореза на премије неживотног осигурања;
  2. доприноса за осниваче, односно чланове привредних друштава;
  3. самоопорезивање физичких лица;
  4. пријава за испуњавање обавеза запошљавања лица са инвалидитетом;
  5. пореза на добит по одбитку и
  6. пореза на добит по решењу.

Пуна примена електронског подношења ових пријава почиње 1. марта ове године. У прва два месеца прелазног периода, обвезници ће и даље морати пореске пријаве да подносе на папирном обрасцу. Паралелно, моћи ће на порталу е-Порези да предају нове електронске обрасце.

Тим поводом, директор Пореске управе Републике Србије Драгана Марковић позива пореске обвезнике да током двомесечног пробног периода подносе пореске пријаве електронским путем како би се што боље припремили за пуну примену сервиса. „Задужења пореских обвезника ће се у прелазном периоду формирати на основу папирних образаца. Електронске пријаве поднете у прелазном периоду не стварају пореска задужења, већ су искључиво намењена за едукацију и тестирање“, објашњава Драгана Марковић.

„Чак 95 одсто пореских прихода које администрира Пореска управа у наредном периоду биће покривено електронским сервисима за подношење пореских пријава“, рекла је директор Пореске управе најављујући даљу модернизацију информационог система и јачање институционалних капацитета, у оквиру реализације програма трансформације Пореске управе Републике Србије.

Пореска управа ће ускоро на свом званичном сајту објавити видео упутства за подношење ових пријава електронским путем. За детаљније информације, обвезници се могу обратити Контакт центру Пореске управе на број телефона 0700-700-007 за позиве са фиксног и 011/331 01 11 за позиве са мобилног телефона.“

Поделите: