Додатних 200 милиона евра повољних кредита за 4.600 малих и средњих предузећа и предузетника

После првог споразума потписаног у децембру 2016. године са Банка Интеса (детаљније прочитајте овде), Европски инвестициони фонд (ЕИФ) је потписао два нова споразума у оквиру COSME програма (програма Европске Комисије за мала и средња предузећа) у Србији: први споразум са Уникредит банком Србија и анекс споразума са Банка Интеса Србија.

Уз финансијску подршку Европске комисије, ЕИФ обезбеђује директну гаранцију која ће омогућити поменутим српским банкама да подрже мала и средња предузећа и предузетнике кредитима под повољним условима – дужим роковима отплате и значајно смањеним захтевима у погледу средстава обезбеђења:

  • споразум са Уникредит банком Србија100 милиона евра у наредне три године за 2.400 малих и средњих предузећа и предузетника;
  • споразум са Банка Интеса Србија – још 100 милиона евра за 2.200 малих и средњих предузећа и предузетника (укупно 160 милиона евра ако се рачуна првих 60 милиона из споразума од децембра 2016).

Овде можете прочитати вест са сајта Европског инвестиционог фонда (на енглеском).

Дефиниција ЕУ за мала и средња предузећа подразумева испуњавање следећих критеријума:

  • да се субјект бави економском делатношћу, без обзира на правни облик (значи и физичка лица која обављају делатност, односно предузетници);
  • да је број запослених мањи од 250;
  • да је годишњи промет мањи од 50 милиона евра или укупан биланс (актива) мањи од 43 милиона евра (довољан је један од претходна два критеријума);
  • да нема приступ знатним додатним ресурсима (нпр. зато што је у власништву већег предузећа, с њим је повезано и слично).

Уколико сте заинтересовани да сазнате више о дефиницији малих и средњих предузећа у Европској унији, можете погледати документ Европске комисије “Водич за кориснике о дефиницији малих и средњих предузећа” (енглески језикхрватски језик).

Поделите: