60 милиона евра кредита без хипотеке за 3.000 малих и средњих предузећа

Европски инвестициони фонд (ЕИФ) и Банка Интеса потписали су први споразум у Србији у оквиру COSME програма (програма Европске Комисије за мала и средња предузећа). Уз финансијску подршку Европске комисије, ЕИФ обезбеђује директну гаранцију која ће омогућити Банци Интеса да у наредне две године подржи 3.000 малих и средњих предузећа у Србији са 60 милиона кредита под повољним условима – дужим роковима отплате и без хипотеке као средства обезбеђења.

Предузетници, мала и средња предузећа ће средства кредита моћи да користе и за обртна средства, а каматна стопа ће се кретати од 2,39% до 7,75% у зависности од кредитног рејтинга тражиоца кредита.

Дефиниција ЕУ за мала и средња предузећа подразумева испуњавање следећих критеријума:

  • да се субјект бави економском делатношћу, без обзира на правни облик (значи и физичка лица која обављају делатност, односно предузетници);
  • да је број запослених мањи од 250;
  • да је годишњи промет мањи од 50 милиона евра или укупан биланс (актива) мањи од 43 милиона евра (довољан је један од претходна два критеријума).
  • да нема приступ знатним додатним ресурсима (нпр. зато што је у власништву већег предузећа, с њим је повезано и слично).

За више информација контактирајте:

  • Министарство привреде: Наташа Соколовић, Тел: +381 11 3642 966, E-mail: press@privreda.gov.rs
  • ЕУ Делегација у Србији: Александар Ђорођевић, Тел: +381 11 30 83 200, E-mail: delegation-serbia-info@eeas.europa.eu
  • ЕИФ: David Yormesor, Тел: +352 42 66 88 346, E-mail: d.yormesor@eif.org
  • Банка Интеса: Јелена Дуковић, Тел: +381 64 8111 034, E-mail: Jelena.Dukovic@bancaintesa.rs
  • Европска комисија: Mirna Talko, Тел: +320(0)2 29 87 278, E-mail:  mirna.talko@ec.europa.eu

Овде можете прочитати вест са сајта Европског инвестиционог фонда (на енглеском).

Уколико сте заинтересовани да сазнате више о дефиницији малих и средњих предузећа у Европској унији, можете погледати документ Европске комисије „Водич за кориснике о дефиницији малих и средњих предузећа“ (енглески језикхрватски језик).

У наставку преносимо у целости саопштење Делегације Европске уније у Републици Србији:

„Европски инвестициони фонд (ЕИФ) и Банка Интеса потписали су данас у Београду уговор о кредиту од 60 милиона евра намењеном малим и средњим предузећима у Србији, који се додељује у оквиру COSME програма Европске комисије.

Председница Извршног одбора Банке Интеса Драгиња Ђурић, која је уговор потписала у присуству министра привреде Горана Кнежевића и шефа Делегације Европске уније у Србији Мајка Давенпорта, рекла је да се ради о кредитима који се одобравају на рок од 36 месеци, без хипотеке, до максималног појединачног износа од 150.000 евра.

Најнижа каматна стопа је 2,39 одсто, додала је она, а зависно од кредитног рејтинга предузећа може ићи највише до 7,75 одсто и то је за она предузећа која у редовним пословима банака не би могла да добију кредит.

Корисници кредита, мала и средња предузећа и предузетници, тај новац могу користити и за обртна средства, рекла је Ђурић.

Давенпорт је оценио да су мала и средња, али и микро предузећа, кичма сваке економије и да у Србији она чине 98 одсто свих предузећа, да запошљавају 65 одсто радника и учествују са 56 одсто у економији земље.

Према његовој оцени, највећа препрека за мала и средња предузећа је приступ средствима финансирања и зато је доступност новцу прави подстицај за раст.

У контексту приступању Србије Европској унији, Давенпорт је рекао да је у поглављу 20 – Предузетништво и индустријска политика – препорука Србији да смањи трошкове финансирања малих и средњих предузећа.

Охрабрени смо да видимо да се то догађа већ у Години предузетништва, рекао је Давенпорт који је подсетио да ЕУ кроз програм ЕУ Прогрес и кроз ИПА фондове финансира мала и средња предузећа у најсиромашнијим општинама.

Директор одсека за ЕУ гаранције ЕИФ-а Гунар Маи истакао је да је тај фонд подржао 100.000 малих и средњих предузећа у 21 земљи, а Србија се касније укључила.“

Поделите: