Услуге бонитета са подацима из финансијских извештаја за 2023. годину

Агенција за привредне регистре ће од уторка 11. јуна 2024. године учинити доступним услуге бонитета са подацима из редовних годишњих финансијских извештаја за 2023. годину.

У наставку преносимо у целости саопштење Агенције за привредне регистре:

„Обавештавамо заинтересоване кориснике да ће услуге бонитета са подацима из редовних годишњих финансијских извештаја за 2023. годину бити доступне почев од уторка, 11. јуна 2024. године.

Истовремено, од 11. јуна престаће да важи скоринг који је утврђен на основу података из финансијских извештаја за период од 2018. до 2022. године, пошто је за привредна друштва утврђена нова оцена бонитета, односно скоринг, за период од 2019. до 2023. године.

Евиденција свих издатих скоринга, као и датум престанка њиховог важења, објављује се на интернет страници Агенције, у делу Финансијски извештаји, на линку Евиденција издатих скоринга.

Извештаји о бонитету се израђују за привредна друштва, установе и предузетнике и садрже податке из редовних годишњих финансијских извештаја за последње три извештајне године, односно за период од 2021. до 2023. године. Скоринг, тј. оцена бонитета, израђује се за привредна друштва на основу података из редовних годишњих извештаја за последњих пет година, а најмање три и издаје се у форми скоринг извештаја који садржи податке за период од 2019. до 2023. године.

Корисницима предлажемо да пре наручивања извештаја или скоринга, путем линка Претрага објављених финансијских извештаја састављених на 31.12.2021. године и касније, у одељку Објављени финансијски извештаји, провере да ли је за конкретно привредно друштво, установу или предузетника финансијски извештај за 2023. годину објављен као потпун и рачунски тачан. Уколико није објављен, предлажемо да провере да ли је тај извештај достављен Агенцији и статус његове обраде, на поменутом линку, у одељку Листа примљених захтева. Ако у извештају који је достављен има недостатака, обвезник мора да их отклони по процедури за обраду, како би исти могао бити јавно објављен и укључен у извештаје о бонитету и скоринг.

Подсећамо да су услуге бонитета доступне електронски, наручивањем путем апликације за наручивање извештаја о бонитету и апликације за наручивање скоринга, као и подношењем захтева писаним путем (лично, поштом или факсом).

Детаљне информације у вези са пружањем услуга бонитета дате су на интернет страници Агенције у делу Финансијски извештаји, у оквиру одељака АПР бонитет и еПодаци из финансијских извештаја на захтев корисника.“

Поделите: