Удружење произвођача софтвера предлаже одлагање примене ефактура

Удружење произвођача софтвера Србије упутило је допис Министарству финансија са предлогом за одлагање примене система е-фактура.

Подсећамо да је обавезна примена система е-фактура за субјекте приватног сектора предвиђена од 1. јануара 2023. године.

Удружење произвођача софтвера Србије (у даљем тексту: Удружење) упозорава да нагло увођење без одговарајуће припреме може да направи огроман број проблема и нанесе ненадокнадиве штете привреди. По њиховом мишљењу, у овом тренутку ни систем е-фактура, ни софтверске фирме а нарочито корисници нису спремни за пуну примену е-фактура.

Удружење наводи следеће разлоге које треба узети у обзир: систем није тестиран у пуном оптерећењу и још увек има застоје у раду, систем се још увек мења и потребно је више времена за прилагођавање програма, софтверске фирме немају капацитет да у овако кратком року реагују на све измене које захтевају пројектовање и реализацију решења, инсталирање и обуку корисника, корисници нису успели да ускладе своје пословање нови принципима захтеваним од стране система електронских фактура, из искуства других земаља се препоручује фазна примена (прво највеће фирме, затим средње и на крају мале), нека правила и прописи нису разјашњени у довољној мери. 

У наставку преносимо у целости допис Удружења произвођача софтвера Србије:

„Коришћење система е-фактура од 01.01.2023. постаје обавезно за већину фирми. Сматрамо да је у питању стратешки пројекат од огромне важности за Србију и спремни смо да колико је то у нашој моћи помогнемо у његовој реализацији. Међутим, желимо да вас упозоримо да нагло увођење без одговарајуће припреме може да направи огроман број проблема и нанесе ненадокнадиве штете привреди. Сматрамо да тренутно систем е-фактура, софтверске фирме и најважније корисници нису спремни за пуну примену е-фактура. Из тих разлога предлажемо да се пуна примена система е-фактура одложи.

По нашем мишљењу, ово су главни разлози које треба узети у обзир:

– Систем није тестиран у пуном оптерећењу и ако буде застоја, не постоји начин да се превазиђе проблем, блокираће се комплетна привреда. Систем још увек има застоје у раду, а реално је очекивати да ће се то појачати кад се број корисника вишеструко повећа.

– Систем е-фактура се још увек мења, потребно је много више од расположивог времена да бисмо прилагодили програме у складу са најновијим изменама. Врло је вероватно да ће бити потребно још корекција за финализацију система, што ће додатно отежати прелазак. Још увек добијамо захтеве од великих система који захтевају прилагођавање формата фактура њиховом пословању. Такво прилагођавање није једноставно и захтева озбиљно ангажовање.

– Софтверске фирме немају капацитет да у овако кратком времену реагују на нове законске измене, техничке измене у СЕФ-у, као и измене у протоку документације између привредних субјеката које су директна последица претходног. За све то софтверске фирме треба да пројектују и реализују решења, да их инсталирају код свих корисника и обуче кориснике за њихово коришћење.

– Нова година је веома лош термин за почетак пројекта ове величине, јер су софтверске фирме и корисници оптерећени преласком на нову пословну годину, годишњим пописима и имплементацијом нових прописа. Додатни су проблем празници који смањују број расположивих радних дана.

– Корисници нису успели да ускладе своје пословне процедуре и навике принципима евиденције захтеване од стране СЕФ-а. Биће потребно додатно време да се корисници обуче, усвоје основне концепте и коригују своје пословање.

– По искуствима из других земаља, препоручено је да се овако велике измене раде у фазама: прво се систем уводи у највеће фирме, затим после одређеног времена у средње и на крају мале. Тиме се ослобађају ресурси и добија простор за корекције система којих ће сигурно бити.

– Неки од важних правила и прописа нису разјашњени у довољној мери да обезбеде правно безбедно и процедурално јасно спровођење пословних процедура.“

Поделите: