Реализација програма „Моја прва плата“ за 2022. годину

Након што је у четвртак 18. августа објављена Уредба о измени Уредбе о програму подстицања запошљавања младих „Моја прва плата”, Национална служба за запошљавање је данас расписала Јавни позив за реализацију овогодишњег програма.

Текст Јавног позива и остале информације можете погледати овде.

У наставку преносимо у целости саопштење Националне службе за запошљавање:

„Национална служба за запошљавање је 22. августа расписала Јавни позив за реализацију овогодишњег програма подстицања запошљавања младих „Моја прва платаˮ, који ће бити реализован кроз четири фазе.

Прва фаза је намењена искључиво послодавцима, који ће од 22.08. до 22.09.2022. године моћи да се пријаве за учешће у програму на сајту www.mojaprvaplata.gov.rs.

Друга фаза је намењена незапосленим лицима, која ће за учешће у програму моћи да се пријаве од 03.10. до 31.10.2022. године, такође на сајту www.mojaprvaplata.gov.rs

Трећа фаза програма односиће се на избор кандидата од стране послодаваца. Послодавци ће имати могућност да врше процес селекције пријављених кандидата од самог почетка њиховог пријављивања, а повезивање (коначан избор) кандидата ће: 

  • послодавци из приватног сектора обавити у периоду од 01.11. до 15.11.2022. године, а
  • послодавци из јавног сектора у периоду од 16.11. до 30.11.2022. године.

У року од 15 дана од дана коначног избора кандидата, на сајту www.mojaprvaplata.gov.rs биће објављена листа оглашених позиција послодаваца са бројем одобрених кандидата.

Четврта фаза реализације програма подразумеваће потписивање тројног уговора између Националне службе за запошљавање, послодавца и изабраног кандидата, и почетак спровођења програма у року од 15 дана од дана формирања листе оглашених позиција послодаваца са бројем одобрених кандидата. 

За ову годину је планирано да се у програм „Моја прва плата“ укључи до 10.000 младих старости до 30 година, са најмање средњим образовањем и без радног искуства. Програм ће се спроводити код послодавца, у приватном и јавном сектору, у трајању од 9 месеци, а реализује се без заснивања радног односа. 

Током трајања програма, Национална служба за запошљавање ће на месечном нивоу исплаћивати младима са средњим образовањем новчану накнаду у износу од 25.000 динара, док ће младима са високим образовањем исплаћивати 30.000 динара, уз уплату доприноса за случај повреде на раду и професионалне болести.

Овим програмом даје се могућност младима који немају радно искуство да обаве праксу на конкретним пословима код послодавца, у циљу стицања знања, вештина и компетенција за рад, како би на тај начин повећали своје могућности за запошљавање.

Јавни позив за овогодишњи програм „Моја прва плата“ и све информације о програму налазе се на сајту Националне службе за запошљавање (www.nsz.gov.rs), као и сајту Моја прва плата (www.mojaprvaplata.gov.rs).“

Поделите: