Размена података између АПР и судова и других правосудних органа

Потписан је Протодол и Споразум о електронској размени података који ће омогућити размену података у реалном времену између евиденција Министарства правде и Агенције за привредне регистре.

АПР ће преузимати податке о стечајним поступцима које спроводе привредни судови и о мерама изреченим за привредне преступе и у кривичним поступцима против лица регистрованих у АПР-у, а судови и правосудни органи ће путем веб сервиса АПР-а добијати комплетне податке о регистрованим правним лицима и предузетницима

У наставку преносимо у целости саопштење Агенције за привредне регистре:

„Министар правде Нела Кубуровић и директор Агенције за привредне регистре Звонко Обрадовић потписали су данас Протокол и Споразум о електронској размени података који ће омогућити размену података у реалном времену у службеним евиденцијама две институције.

„На све начине покушавамо да убрзамо судске поступке, а потписивање Протокола са Агенцијом за привредне регистре је још један корак у том циљу“, истакла је министарка Кубуровић.

Директор Обрадовић истакао је да су Протокол и Споразум о електронској размени података са Министарством правде веома значајни за Агенцију за привредне регистре, која ће тиме моћи да користи податке из информационог система Министарства правде који јој могу бити потребни за вођење, пре свега, Централне евиденције привремених ограничења права лица регистрованих у АПР-у.

Кубуровић и Обрадовић су се договорили и о наставку сарадње две институције у реализацији заједничких пројеката.

Протокол и Споразум омогућавају да судови и други правосудни органи „једним кликом“ путем веб сервиса АПР-а добију комплетне податке о регистрованим правним лицима и предузетницима, а Агенција ће, с друге стране, преузимати податке о установама, стечајним поступцима које спроводе привредни судови и о мерама изреченим за привредне преступе и у кривичним поступцима против лица регистрованих у АПР-у.
 
Корисници из јавног сектора су у првој половини године преузели више од 40 милиона података од Агенције, а од 2013. године, када је АПР креирао веб сервисе за државне органе и јединице локалне самоуправе, податке редовно преузима Министарство финансија – Управа за спречавање прања новца, Пореска управа, ЦРОСО, НБС, МУП, Дирекција за електронску управу, Министарство трговине, туризма и телекомуникација и други.

Од почетка године, склопљени су споразуми са Министарством пољопривреде и заштите животне средине и Институтом за стандардизацију Србије.

Шира примена веб сервиса за размену података АПР-а тек се очекује у будућности, с обзиром да су новим Законом о управном поступку државни органи дужни да по службеној дужности врше увид у податке о чињеницама неопходним за одлучивање о којима се води службена евиденција, да их прибављају и обрађују.“

Поделите: