Премијерка Брнабић: размислићемо око пуне примене Правилника о евиденцији ПДВ

На панел-дискусији у огранизацији Америчке привредне коморе (AmCham), премијерка Ана Брнабић је на питање представника коморе о новом Правилнику о евиденцији ПДВ рекла да је упозната са тим Правилником и да ће се размислити још мало око његове пуне примене.

Премијерка је још рекла да би примена Правилника олакшала процес повраћаја ПДВ.

Након панел-дискусије питали смо премијерку Брнабић да ли зна да ће примена новог Правилника о евиденцији ПДВ коштати привреду Србије око 100 милиона евра само у прве три године, на основу анализе која је базирана на подацима Свестске банке, Европске комисије, PWC, Института за фискалне студије и других релевантних извора.

Премијерка је одговорила да није упозната са таквом анализом али да зна за друге анализе са другачијим информацијама.

Предали смо јој одштампан примерак анализе Необилтена и подсећајући је да је претходно изјавила да ће примена Правилника олакшати процес повраћаја ПДВ указали смо на чињеницу да не постоје анализе које то показују. Напротив, анализе Светске банке и Института за фискалне студије показују да постоји позитивна корелација између повећања времена и трошкова у вези са пословима око ПДВ и дужим роковима код повраћаја ПДВ.

На крају смо замолили премијерку да узме у обзир ове информације ако се буде разматрало питање примене новог Правилника.

Поделите: