Портал Фриленсери почео са радом 1. јула 2023. године

Портал Фриленсери почео је са радом 1. јула 2023. године на адреси frilenseri.purs.gov.rs.

На порталу се налазе занимљиве информације, од којих издавајамо следеће:

Фриленсер може да пријави приходе на два начина:

1. Eлектронским путем

  • преко портала еПорези, подношењем пореске пријаве ПП ОПО-К
  • преко портала www.frilenseri.purs.gov.rs
    Напомена: За пријављивање путем портала www.frilenseri.purs.gov.rs потребно је поседовање налога са највишим нивоом поверења на еИД систему или квалификовани дигитални сертификат

2. У папирном облику

  • непосредно (лично) надлежној филијали Пореске управе
  • путем поште надлежној филијали Пореске управе

Портал Фриленсери се може користити без креирања налога на самом порталу, осим у случају када корисник жели преко тог портала да пријављује порез.

Напомена: Стекли смо утисак да креирање налога није решено на транспарентан начин. Први пут када кликнете дугме „Пријави порез“, након преусмеравања на портал за електронску идентификацију eID.gov.rs и пријављивања квалификованим електронским сертификатом или преко апликације ConsentID, на порталу се приказује прозор у који се подаци повлаче из портала за електронску идентификацију eID.gov.rs (ЈМБГ/ЕБС, Име, Презиме, Адреса, Општина) и остаје да кликнете на дугме „Потврђујем“. Ако корисник није прочитао текст на почетку прозора у којем се каже да се на тај начин креира налог, корисник и не зна да је креирао налог на том порталу и дао им своје податке.

На порталу је наведено ко су учесници у овом пројекту, чему је портал намењен а чему није намењен:

Портал www.frilenseri.purs.gov.rs  је израдио и редовно ажурира НАЛЕД у оквиру StarTech пројекта за промоцију иновација и технолошког развоја у Србији, у сарадњи са Владом Републике Србије, Министарством финансија и Пореском управом Републике Србије, а уз финансијску подршку компаније Philip Morris.
Портал је намењен за пријаву прихода физичких лица која остварују приходе од ауторских и сродних права и приходе по основу уговорене накнаде за извршени рад, на које се порез плаћа самоопорезивањем.
Портал није намењен за давање правних савета, као ни за инструкције за поступање у конкретним случајевима.

Након постављеног питања преко контакт форме на порталу Фриленсер, добија се одговор следеће садржине:

„Хвала Вам што сте се писаним путем обратили Пореској управи Републике Србије. Примили смо Ваш мејл и контактираћемо Вас у наредних неколико дана.

Пореска управа Републике Србије“

Поделите: