Порез плаћен у децембру а нето износ зараде исплаћен делом у децембру а делом у јануару – утицај на годишњи порез на доходак грађана

Питање

У децембру 2023. године оснивач и власник друштва одлучује да директору исплати бонус зараду у износу од 6 милиона динара. Привредно друштво ради обрачун и подноси одговарајућу пореску пријаву у децембру месецу 2023. године, на целокупан нето износ од 6 милиона. Исплата нето износа је извршена из два дела по 3 милиона динара. Први део у децембру 2023. године, а други део у јануару 2024. године.

Директор са исплаћеним нето приходом од 3 милиона динара у 2023. не прелази лимит за подношење пријаве за годишњи порез на доходак грађана. Међутим, уколико би се под опорезивим приходом сматрао целокупан износ од 6 милиона динара онда прелази лимит за опорезивање. Пореска управа је креирала прелиминарну пријаву за годишњи порез, што значи да је обухватила целокупан износ од 6 милиона динара.

Да ли се за годишњи порез на доходак градјана рачуна целокупан износ од 6 милиона динара, за који је поднета пореска пријава у децембру 2023. године, иако је исплаћена само половина износа у 2023. години, или се рачуна само износ који је исплаћен, без обзира на поднету прелиминарну пореску пријаву на целокупан износ?

Молимо Пријавите се за приступ овом садржају. Приступ овом садржају имају само регистровани претплатници. (Нисте претплатник? Претплатите се)

Поделите: