Пољопривредни произвођачи који своје производе продају на пијачним тезгама и нова фискализација

Министарство финансија је издало обавештење у којем је појашњено да су пољопривредни произвођачи који своје производе продају на пијачним тезгама, уколико нису регистровани као предузетници код АПР, ослобођени увођења новог модела фискализације.

За разлику од њих, лица која се баве препродајом робе на пијачним тезгама имају обавезу фискализације.

У наставку преносимо у целости обавештење Министарства финансија:

„Поводом увођења новог модела фискализације чија је примена обавезна од 1. маја 2022. године, Министарство финансија још једном појашњава да су од те обавезе ослобођени пољопривредни произвођачи који своје производе продају на пијачним тезгама, уколико нису регистровани као предузетници код Агенције за привредне регистре.

За разлику од наведене категорије пољопривредних произвођача, посебно указујемо на то да обавезу фискализације имају лица (обвезници фискализације) који се баве препродајом робе на пијачним тезгама, а са циљем сузбијања сиве економије и онемогућавања нелојалне конкуренције која због таквог начина пословања постоји на тржишту.

Напомињемо да су представници Министарства финансија месецима уназад континуирано у контакту са представницима лица која обављају делатност на пијацима, као и да је део ових лица која се баве препродајом робе већ пријавио пословни простор који се налази на пијаци, и по том основу остварио право на субвенцију за куповину нових фискалних уређаја.

Рок за прелазак на нови модел фискализације је најкасније 30. април 2022. године, и неће бити одлагања тог рока. До сада је око 130.000 обвезника фискализације пријавило своје пословне просторе за прелазак на нови модел.

Новом уредбом, која ће се данас наћи на седници Владе Србије, биће отворен нови рок за пријаву за субвенције, од 15. марта до 5. априла ове године.

Позивамо још једном све обвезнике фискализације да се пријаве за субвенције и да што пре пређу на нови модел, те да не чекају последњи рок, који истиче 30. априла 2022. године.“

Поделите: