Омогућен приступ Централној евиденцији стварних власника

На интернет страници Агенције за привредне регистре је омогућен приступ Централној евиденцији стварних власника.

Подсећамо да су правна лица и други субјекти у обавези да евидентирају податке у ову евиденцију до 31. јануара 2019. године.

О овој теми смо писали у коментару овде, након доношења Закона о централној евиденцији стварних власника.

За ближе информације о томе како треба одредити стварног власника, погледајте Водич за евидентирање стварног власника који је припремило Министарство привреде.

У наставку преносимо у целости обавештење АПР:

„Од данас је на интернет страници Агенције омогућен приступ Централној евиденцији стварних власника.

Централној евиденцији се приступа искључиво електронским путем, креирањем налога у Систему за централизовано пријављивање корисника, или са већ постојећим налогом у систему.

Лице овлашћена за заступање у регистрованом субјекту, са корисничким налогом, приступа порталу Централне евиденције у коју треба да унесе податке о стварним власницима, прописане  Законом о Централној евиденцији стварних власника („Службени гласник РС“, бр. 41/18) и Правилником о садржини Централне евиденције ради спровођења евидентирања стварних власника Регистрованог субјекта („Сл. гласник РС”, бр. 94/18 од 7. децембра 2018).

Као помоћ у коришћењу саме апликације, можете погледати Водич у сликама и детаљно Корисничко упутство.

Како је почетни корак креирање налога у систему за централизовано пријављивање корисника,  Агенција је припремила видео упутство о креирању налога, које је објављено на званичном You Tube каналу Агенције.

Потписивање квалификованим електронским потписом законског заступника у електронском облику, путем интернета, објашњено је у Tехничком упутству за потписивање докумената и захтева квалификованим електронским сертификатом.

Како би помогло регистрованим субјектима у испуњавању законских обавеза, Министарство привреде је припремило Водич за евидентирање стварног власника регистрованог субјекта у Централну евиденцију.    

Питања везана за поступак евидентирања можете упутити на електронску адресу stvarnovlasnistvo@apr.gov.rs.

На располагању вам је и техничка подршка АПР која пружа помоћ око апликације система за централизовано пријављивање корисника, коју можете контактирати слањем мејла на електронску адресу sd@apr.gov.rs, или позивом на број: 011 20 20 293, радним данима Агенције, од 9 до 15 сати.“

Поделите: