Нова претрага АПР

Агенција за привредне регистре је пустила у рад нову, напредну претрагу података о привредним друштвима, предузетницима, удружењима и другим правним лицима.

Коришћењем напредног начина претраживања омогућено је добијање резултата према свим елементима пословног имена, као што су назив, делатност и седиште, а код предузетника и по личном имену.

Корисник може да претражује податке за сва правна лица одједном или да изабере регистар са понуђене листе.

У наставку преносимо у целости саопштење АПР:

Нова претрага АПР-а, која је данас пуштена у рад, представља квалитативно унапређење које ће омогућити будућим корисницима ефикаснију и лакшу претрагу података о привредним друштвима, предузетницима, удружењима и другим правним лицима, одједном.

Коришћењем напредног начина претраживања (Elasticsearch) омогућено је добијање резултата према свим елементима пословног имена, као што су назив, делатност и седиште, а код предузетника и по личном имену. Корисник може да претражује податке за сва правна лица одједном или да изабере регистар са понуђене листе.

Претрагом према пословном имену или делу имена добиће се листа која задовољава критеријум претраге са видно означеним задатим речима у пословном имену правног лица. Такође, на списку ће бити објављено првих 100  субјеката сортираних тако да су на врху листе она лица која у највећем проценту одговарају задатом критеријуму претраге.

Свака страница претраге се динамички прилагођава резолуцији екрана и врсти уређаја са кога корисник врши претрагу, чиме је знатно олакшана претрага са мобилних уређаја. Приказ претрага је прилагођенa свим актуелним десктоп и мобилним верзијама Chrome, Mozilla Firefox, Safari и Microsoft Edge претраживача.

У случајевима злоупотреба ове јавне и бесплатне претраге података, Агенција ће применити мере за заштиту базе података, у складу са ажурираним правилима коришћења интернет странице Агенције за привредне регистре (на линку Правила коришћења сајта, или на дну сваке странице сајта).

Уколико утврди да је дошло до недозвољеног коришћења аутоматских алата („робота“), као и у другим случајевима злоупотребе, Агенција ће аутоматски блокирати приступ корисника са одређене адресе и применити друге мере за заштиту базе података које су јој, као њеном произвођачу, на располагању,  у складу са законом и међународним стандардима.

Скрећемо пажњу корисника на могућност чешће појаве „reCAPTCHA“ у почетку коришћења претраге, која би требало да се појављује у мањем обиму или потпуно нестане након верификације корисника а у складу са условима коришћења сервиса Google.

Објављивањем података и докумената из регистара, Агенција за привредне регистре испуњава своју законску обавезу и обезбеђује јавност и доступност поступка регистрације, како би трећа лица била упозната са регистрованим подацима, односно у сврху транспарентности пословања.

Осим ових јавних података и докумената, који су доступни бесплатно, Агенција обрађује и доставља податке корисницима на основу посебног захтева, уз плаћање накнаде. Детаљне информације и обрасце за подношење захтева за достављање података можете пронаћи у одељку Услуге-Достављање података уз накнаду, као и у Регистру финансијских извештаја, у одељку Услуге из Регистра.“

Поделите: