Најтежи период за рад на СЕФ од почетка 2023. године

Допуна 12.10.23.
На сајту еФактура у четвртак 12. октобра објављено је саопштење следеће садржине: „Обавештавамо кориснике система електронских фактура да су отклоњене тешкоће и повремена успоравања у функционисању система. Након спроведених оптимизација на систему електронских фактура, рад је нормализован за све групе корисника. Захваљујемо на разумевању.“

Од 2. октобра 2023. године до данас СЕФ скоро непрестано не ради како треба. Врло често није могуће приступити систему или је знатно успорен рад, без обзира да ли се ради о директном приступу преко корисничког интерфејса или о приступу путем АПИ-ја. Никада се од почетка 2023. године није десило да систем отежано ради толико дана у континуитету.

Оно што је забрињавајуће у овој ситуацији је што после недељу дана од почетка отежаног рада, стање није ништа боље него првог дана. Није реално замислити да после толико времена одговорни за рад система не знају зашто се то дешава, али очигледно не постоји брзо решење за овај проблем.

Уосталом, на сајту Министарства финансија еФактура у среду 4. октобра, два дана након што су проблеми са радом на СЕФ почели, објављено је саопштење следеће садржине:

„Обавештавамо кориснике да систем електронских фактура тренутно ради отежано. Повремена успоравања у раду очекују се у односу на кориснике који систему електронских фактура приступају путем корисничког интерфејса, али и у односу на кориснике који систему приступају путем апликативног интерфејса.

У току је решавање поменутог проблема, о чему ће корисници бити благовремено обавештени.

Захваљујемо на разумевању.“

С обзиром да до данас није било новог обавештења, можемо закључити да су одговорни за рад СЕФ свесни онога што сви већ знамо: проблем постоји и даље, а нико не зна да ли ће и када ће бити решен.

У нади да ће СЕФ ускоро прорадити како треба, ево неколико информација о досадашњем раду СЕФ:

  • На дан 27. септембра 2023. године, у СЕФ је регистровано укупно 220.461 субјект, од чега је 10.782 субјекта јавног сектора и 209.679 субјеката приватног сектора.
  • Укупно је издато 93.031.454 електронске фактуре, од чега је 9.329.917 издато субјектима јавног сектора и 83.701.537 субјектима приватног сектора.
  • СЕФ тренутно заузима око 80 TB (терабајта) и на месечном нивоу просечно расте око 7 TB.

Поделите: