Јавна расправа о српском стандарду о електронском фактурисању

Институт за стандардизацију Србије је објавио да је српски стандард о електронском фактурисању ушао је у фазу јавне расправе.

Ради се о стандарду SRPS EN 16931-1, Електронско фактурисање — Део 1: Семантички модел података основних елемената електронске фактуре, на који се позива нови Закон о електронском фактурисању.

Тренутно је јавности доступан нацт стандарда на следећем линку: https://iss.rs/sr_Cyrl/project/show/iss:proj:102613. Сви заинтересовани могу давати коментаре на текст нацрта и предлоге за измену садржаја попуњавањем онлајн обрасца.

Јавна расправа ће трајати до 1. октобра 2021. године. Након усвајања стандард ће бити слободно доступан за преузимање на веб-сајту Института.

У наставку преносимо у целости обавештење Института за стандардизацију Србије:

„Стандард SRPS EN 16931-1, Електронско фактурисање — Део 1: Семантички модел података основних елемената електронске фактуре, на који се позива нови Закон о електронском фактурисању („Сл гласник РС“, бр. 44/2021), ушао је у фазу јавне расправе. То значи да је тренутно доступан јавности нацрт овог стандарда, који се налази на следећем линку: https://iss.rs/sr_Cyrl/project/show/iss:proj:102613. Сви заинтересовани, уз претходну регистрацију (отворен кориснички налог), могу давати коментаре на текст нацрта и предлоге за измену садржаја попуњавањем онлајн обрасца, који се налази на истом линку.

Јавна расправа за naSRPS EN 16931-1 започела је 02.08.2021. године и трајаће 60 календарских дана (завршетак фазе јавне расправе је 01.10.2021. год.). Овај стандард представља превод истоименог српског стандарда усвојеног 2019. године на енглеском језику, заједно са исправком донетом 2020. године. Заинтересоване стране могу приступити овим документима ради поређења адекватности превода на српски језик овде: https://iss.rs/sr_Cyrl/project/show/iss:proj:72570 и овде: https://iss.rs/sr_Cyrl/project/show/iss:proj:76472.

Стандард ће, након усвајања, у складу са одлуком Европске комисије, бити слободно доступан за преузимање на веб-сајту Института.“

Поделите: