Ризик улагања у сложене финансијске инструменте за мале инвеститоре

Комисија за хартије од вредности је објавила документ којим скреће пажњу широј јавности на опасности и ризике које носе сложени финанијски инструменти:

Упорозерење на ризике у трговању бинарним опцијама и финансијским уговорима за разлике у цени

Недавно је и Народна банка Србије упозорила на потенцијалне опасности и ризике у трговању бинарним опцијама:

Народна банка Србије упозорава грађане на потенцијалне опасности и ризике у трговању бинарним опцијама

Важно је напоменути да су претходних година европски регулатори предузели мере којима се привремено или трајно забрањује тржиште, дистрибуција и продаја бинарних опција становништву („малим” инвеститорима). ESMA (European Securities and Markets Authority) је током 2018. и 2019. године у више наврата привремено забрањивала стављање на тржиште, дистрибуцију и продају бинарних опција малим улагачима, да би од јула 2019. године већина држава чланица Европске уније (укупно 25 држава чланица, али и неке државе ван Европске уније попут Норвешке и Велике Британије) трајно забранила стављање на тржиште, дистрибуцију и продају бинарних опција малим улагачима.

Интересантно је искуство малих инвеститора са финансијским уговорима за разлике у цени (енгл. contracts for differences, CFD, што је општеприхваћена скраћеница и у другим језицима) на страним тржиштима који је приказан у студији француског регулатора:

  • проценат инвеститора који су остварили губитак износио је 89%;
  • просечни губитак по инвеститору износио је скоро 10.900 евра;
  • у посматраном периоду 13.224 инвеститора изгубило је 175 милиона евра, а преосталих 1.575 инвеститора остварило је добит од 13,8 милиона евра.

За више детаља кликните на горе наведене линкове на сајтовима Комисије за хартије од вреднсти и Народне банка Србије.

У наставку преносимо уводни део документа Комисије за хартије од вредности:

„Овим упозорењем Комисија за хартије од вредности жели да скрене пажњу широј јавности, а посебно грађанима који се нису сусретали са сложеним финансијским инструментима, на опасности и ризике које ови инструменти носе.

С обзиром на изузетно ниске каматне стопе на депозите и, последично, умерени принос на уложени новац, грађани све чешће покушавају да алтернативним видовима улагања остваре значајније приносе. Истовремено, кроз све агресивније оглашавање на разним интернет страницама, форумима и претраживачима, па чак и у штампаним медијима, грађанима се нуде разне платформе за трговање финансијским инструментима, робом, берзанским индексима итд. Ове платформе се по правилу обраћају широј јавности речима да „треба искористити прилику“ и „зарадити новац тргујући на светским берзама“. Како би привукле нове инвеститоре, те платформе нуде посебне погодности приликом отварања рачуна као што су почетни бонуси, ваучери, бесплатни приручници, апликације за аутоматизовано трговање (тзв. роботи) и сл. Већина платформи такође нуди и тзв. демо верзију где је регистрација бесплатна и где свако може да се опроба у трговању без улагања правог новца.

Ово је, најчешће, само маркетиншка стратегија која треба да наведе грађане са уштеђевином али без озбиљнијег знања и искуства на тржишту капитала (тзв. мали инвеститори) да тргују бинарним опцијама, финансијским уговорима за разлике у цени (енгл. contracts for differences, CFD, што је општеприхваћена скраћеница и у другим језицима) и другим шпекулативним производима.

Како су наведени инструменти заправо сложени финансијски инструменти који нису прикладни за мале инвеститоре, а на шта ове платформе не упозоравају или не упозоравају довољно јасно, уважавајући право свих грађана да својом имовином располажу сходно својој вољи док год је такво располагање у границама принудних прописа, сматрали смо неопходним да заштитимо ваше интересе и упозоримо на карактеристике ових инструмената, на ризике којима се излажете приликом трговања и да укажемо на ваша права и обавезе код пружалаца услуга (платформи за трговање, инвестиционих саветника и/или брокера).“

Поделите: