Омогућена продаја дигиталних производа из Србије у продавници Google Play Store

Према информацији коју је објавила Народна банка Србије, услуга Google Merchant Account је омогућена у Србији.

То значи да ће убудуће лица из Србије моћи да постављају комерцијалне апликације и игре у Google-овој продавници – Google Play Store. До сада је то било могуће само за бесплатне апликације.

У наставку преносимо у целости саопштење Народне банке Србије:

„Народна банка Србије овим путем поздравља почетак пружања услуге Google Merchant Account у Републици Србији.

Увођењем ове услуге за нашу земљу, домаћим програмерима омогућено је да се на платформи Google Play Store региструју као „трговци“, тј. да отворе Google Merchant Account, путем кога би на наведеној платформи продавали своје дигиталне производе и апликације, као и одређене додатне садржаје у оквиру тих апликација (нпр. додатке за игрице и сл.). 

Подсећамо на то да је Народна банка Србије знатно допринела увођењу наведене услуге, тиме што је по обраћању заступника компаније Google одмах размотрила платни аспект овог пословног модела и пронашла одговарајуће решење за пренос новчаних средстава између купаца и продаваца на платформи, које је у складу с прописима Републике Србије и устаљеним моделом пословања компаније Google, од које је једино зависио почетак омогућавања тих услуга. На тај начин и у складу с другим активностима, Народна банка Србије је још једном подржала рад домаћих програмера и њихов приступ светском тржишту, као и развој ИТ сектора у нашој земљи у целини.

Имајући наведено у виду, позивамо домаће програмере и ИТ заједницу да путем платформе Google Play Store понуде своје производе и остваре профитабилан приступ светском тржишту дигиталних садржаја.“

Поделите: