Омогућен приступ порталу ЦРОСО путем мобилнe апликацијe ConsentID и потписивање докуменaта коришћењем потписа у клауду

Канцеларија за ИТ и еУправу обавестила је грађане и привреду да је омогућено пријављивање корисника портала ЦРОСО путем мобилне апликације ConsentID и потписивање докуменaта коришћењем потписа у клауду.

Приступ порталу ЦРОСО на наведени начин врши се преко почетне стране, бирањем опције у доњем десном углу (видети слику).

У наставку преносимо у целости обавештење Канцеларије за ИТ и еУправу:

„Централни регистар обавезног социјалног осигурања (ЦРОСО) од данас пружа грађанима и привреди унапређене електронске услуге. У сарадњи са Канцеларијом за ИТ и еУправу омогућено је пријављивање корисника овог Портала путем мобилнe апликацијe ConsentID и потписивање докуменaта коришћењем потписа у клауду. Ово значи да ће све електронске услуге Портала ЦРОСО бити доступне грађанима и привреди 24 сата дневно, 7 дана у недељи са било које тачке на Земљи путем мобилног телефона.
 
Представљању нове услуге у просторијама Канцеларије за ИТ и еУправу присуствовали су министaр информисања и телекомуникацијa, Михаилo Јовановић, директор Централног регистра обавезног социјалног осигурања, Милан Мрдовић, као и в.д. директора Канцеларије за ИТ и еУправу, Милан Латиновић.

„Ово је додатни искорак у стварању ефикасније, економичније и транспарентније јавне управе кроз имплементацију електронске управе. У овом тренутку налог на Порталу еУправе, са којим ће сада моћи да се пријаве и на Портал ЦРОСО, има 2 милиона и 52 хиљаде грађана и сваким даном око нових 1.300 корисника отвори налог на Порталу еУправе. Такође, скоро 180.000 корисника као начин пријаве користи мобилну апликацију ConsentID, са којом могу и електронски да потписују документа. Додатно, до сада је размењено 187 милиона електронских докумената по службеној дужности. Ово значи да исто толико пута грађани нису били курири који иду од шалтера до шалтера, већ су тај посао за њих електронски обавили службеници јавне управе. ЦРОСО је државна институција која је била у групи првих који су пре 6 година кренули са електронском разменом података. Такође, ЦРОСО је једна од 40 државних институција које чувају податке у државним дата центрима, а међу првима које је примарне податке сместила у дата центру у Београду, док се резервни подаци налазе у Крагујевцу“, рекао је министар Јовановић.

Предност начина пријављивања коришћењем налога на Порталу еУправа тј. мобилне апликације ConsentID, као и потписивање документа у клауду, је у томе што корисник није везан за рачунар, већ је у току процеса регистрације осигураника и осигураних лица за обавезно социјално осигурање (пријава, одјава, промена) пријављивање на Портал ЦРОСО и потписивање докумената могуће извршити преко мобилног уређаја, са било које локације и у било ком тренутку.  

Пријава мобилном апликацијом ConsentID подразумева висок ниво поверења у идентитет корисника и означава се као пријава високог нивоа поузданости. Предуслов за њено коришћење је да корисник поседује кориснички налог на порталу за електронску идентификацију eid.gov.rs и да поседује параметре (ИД корисника и регистрациони код) или QR код за подешавање и активирање апликације. Параметре или QR код грађани могу самостално генерисати уколико поседују квалификовани електронски сертификат или их преузети на неком од шалтера регистрационих тела.

Мобилном апликацијом ConsentID могуће је остварити приступ и другим порталима као што су  еУправа, ЛПА, еЗдравље, АПР, Мој есДневник, еФактура, еАграр, еСуд и Моја прва плата. 

Потпис у клауду  омогућава једноставнију, повољнију и бесплатну употребу електронског потписа, јер не захтева од корисника да поседује читач смарт картица и инсталацију додатних софтвера. За потписивање докумената са мобилног телефона уз помоћ потписа у клауду неопходно је да корисници поседују кориснички налог на порталу за електронску идентификацију eid.gov.rs, активну мобилну апликацију ConsentID и сертификат у клауду, који могу сами себи издати на наведеном порталу.“

Поделите: