Могуће укидање уредбе о обавезној производњи и промету хлеба од брашна Т-500

У Министарству трговине се озбиљно размишља о томе да се више не продужава примена Уредбе о обавезној производњи и промету хлеба од брашна Т-500, која престаје да важи 31. јануара (од 2010. године се на сваких 6 месеци доноси нова уредба исте садржине).

Уредбом је предвиђена максимална малопродајна цена векне белог хлеба од 46 динара, као и обавеза произвођача да произведу одређене количине таквог хлеба.

У наставку у целости преносимо вест Министарства трговине, туризма и телекомуникација:

„Потпредседник владе и министар трговине Расим Љајић је изјавио данас да се озбиљно размишља о томе да се више не продужава примена Уредбе о обавезној производњи и промету хлеба од брашна Т-500, која престаје да важи 31. јануара, пошто се векна хлеба продаје испод минималних 46 динара, колико је прописано.

Новосадско пословно удружење Житоунија, индустријски млинови и пекаре су упутили захтев за укидање поменуте уредбе, а Љајић каже за Тањуг да је то министарство у сталном дијалогу са свим заинтересованим актерима и да постоји потпуни консензус привреде, трговаца, произвођача и различитих удружења да се уредба укине, јер она изискује веће административне трошкове и за трговце и произвођаче.

„Према томе, јасно је да нема економских оправдања за одржавање уредбе. Једини аргумент за њено продужење су психолошки аргументи, јер би то неко могао да искористи да покрене кампању – ево сад ће цене хлеба скочити пошто је укинута последња уредба која постоји. То се неће догодити јер и данас имате у продавницама хлеб по нижој цени од прописаних 46 динара за хлеб Сава од брашна тип 500“, истакао је Љајић.

Навео је да ће, ипак, имати још један круг разговора о томе, али да су врло близу одлуци да се та уредба не продужава.

„С тим, што би оставили могућност да уколико дође до било каквих значајнијих ценовних или било каквих других поремећаја на тржишту, да ту уредбу вратимо“.

Љајић је поручио да нема разлога за страх ако уредба буде укинута и да ће у случају било каких инцидената у смислу поремећаја на тржишту министарство бити спремно да је врати.

„Тако да озбиљно размишљамо да је више не продужавамо. То би била последња уредба којом ми ограничавамо цену било ког производа“, додао је Љајић.

Влада Србије је још 2010. године прописала максималну малопродајну цену векне белог хлеба, као меру заштите социјалног стандарда становништва која се, од тада, продужава на сваких шест месеци.
У Житонији кажу да је у време доношења уредбе заиста претила опасност да малопродајна цена основног типа хлеба буде већа од прописаних 46 динара.“

Поделите: