Контроле евидентирања промета преко фискалних уређаја на манифестацијама током 2023. године

Пореска управа је објавила информацију да су њени инспектори спровели контроле евидентирања промета преко електронских фискалних уређаја на бројним туристичким, културно-уметничким, гастрономским и сајамским манифестацијама.

Извршене су 102 контроле промета преко фискалних уређаја и због утврђених неправилности неиздавања фискалних рачуна у 66 случајева изречена је законска мера забране обављања делатности, што представља 64,71% извршених контрола.

Пореска управа указује на чињеницу да помоћу алата новог модела фискализације располаже са свим неопходним подацима о промету у реалном времену на свакој малопродајној локацији. Ти подаци омогућавају да, уз примену анализе ризика и циљаних контрола, ефикасно реагује на сваку неправилност код пореских обвезника.

У наставку преносимо у целости обавештење Пореске управе:

„Инспектори Пореске управе Републике Србије континуирано спроводе бројне контроле евидентирања промета преко електронских фискалних уређаја у складу са прописима који се односе на нови модел eФискализације.

Овим контролама, током ове године, обухваћени су и обвезници који су узели учешће на бројним туристичким, културно-уметничким, гастрономским и сајамским манифестацијама.

Контролама су, између осталих, обухваћене манифестације у Београду – „Београдска зима“, „Бургер фест“, „Beer Fest“, „Music Week“, „БГ Ноћни маркет“, као и сајмови аутомобила, књига и козметике, Качареву – „Сланинијада“, Турији –„Кобасицијада“, Новом Саду -Сајам књига, Међународни пољопривредни сајам, Фестивал вина „Интерфест“, Ердевику -„Куленијада“, Темерину -„Пасуљијада“, Врњачкој Бањи -„Love Fest“, Зрењанину -„Дани пива“, Ваљеву -„Тешњарске вечери“, Гучи -„Сабор трубача“ и Нишу -„Nišville Јazz Festival“.

Извршене су 102 контроле промета преко фискалних уређаја и због утврђених неправилности неиздавања фискалних рачуна у 66 случајева изречена је законска мера забране обављања делатности (64,71%).

Само у току протеклих викенда, на врло посећеним манифестацијама попут Сабора трубача у Гучи, Нишвилу у Нишу, Тешњарским вечерима у Ваљеву и Данима пива у Зрењанину извршено је 19 контрола и том приликом, услед утврђених неправилности у 16 случајева изречена је мера забране обављања делатности. У Гучи и Ваљеву затворено је по пет објеката, у Зрењанину четири и у Нишу два.

Пореска управа, захваљујући алатима новог модела фискализације, располаже са свим неопходним подацима о промету у реалном времену на свакој малопродајној локацији у Републици. На тај начин, уз примену анализе ризика и циљаних контрола, у могућности је да ефикасно реагује на сваку неправилност код пореских обвезника који не испуњавају своје законске обавезе.

Стога, позивамо обвезнике фискализације да поштују пореске прописе, који регулишу издавање фискалних рачуна приликом промета роба и услуга и на тај начин избегну непотребне контроле и казне.“

Поделите: