Да ли је исправно обрачунавати набавну вредност робе применом стопе просечно остварене РУЦ?

Питање

Имам дилему у вези раскњижавања робе и признавања остварене разлике у цени (РУЦ) и трошка на конту 501.

У опцији су два начина, један за који сматрамо да је једино исправан, и други, по ком ради тзв. „стара гарда“ књиговођа.

Начин 1: Обзиром да је сваки комад робе исказан на фактури добављача са својом набавном ценом по јединици мере, и да постоје рачуноводствени програми преко којих се ради калкулација набавке и калуклација продаје, сматрамо да је једини исправан начин раскњижавања продаје те исте робе преко просечне набавне цене артикала, и остварене РУЦ по јединици мере за сваку продају. На овај начин је признат апсолутно тачан износ трошка набавне вредности (по методи просечне набавне цене) и самим тим и тачно остварена РУЦ.

Начин 2: Раде се регуларно калкулације набаке и продаје, али се раскњижавање продате робе ради преко формуле за просечну остварену РУЦ, која подразумева да се сабере почетно стање робе са свим набавкама, нађе просечни % РУЦ и тај % примени на продају.

Молим за коментар и чланове прописа који то поткрепљују.

Молимо Пријавите се за приступ овом садржају. Приступ овом садржају имају само регистровани претплатници. (Нисте претплатник? Претплатите се)

Поделите: