Прилог 2а

ЗДРАВСТВЕНЕ ИЗЈАВЕ КОЈЕ СУ УТЕМЕЉЕНЕ НА НАУЧНИМ ДОКАЗИМА НОВИЈЕГ РАЗВОЈА И КОЈЕ УКЉУЧУЈУ ЗАХТЕВ ЗА ЗАШТИТОМ ВЛАСНИЧКИХ ПОДАТАКА

Ред. бр.

Врста здравствене изјаве

Хранљиви састојак/ супстанца/храна/ категорија хране

Здравствена

изјава

Услови коришћења

здравствене изјаве

Упозорења везана за здравствену изјаву

Произвођач (право на коришћење)/

датум одобрења ауторизоване здравствене изјаве

Референца мишљења EFSA-e Journal

1.

13.5

Несварљиви угљени хидрати

Конзумирање хране/ пића која садрже [име свих употребљених несварљивих угљених хидрата] уместо шећера изазива смањење пораста шећера у крви након конзумирања у поређењу са храном/ пићима која садрже шећер

Изјава може да се користи уколико се шећер замени несварљивим угљеним хидратима, а то су угљени хидрати који се не метаболишу нити апсорбују у танком цреву, тако да количина шећера у храни или пићу буде смањена барем онолико колико је наведено у нутритивној изјави СМАЊЕН САДРЖАЈ [НАЗИВ ХРАНЉИВЕ МАТЕРИЈЕ] како је наведено у Прилогу 1. овог правилника

 

Beneo-Orafti SA Sensus B.V. Cosucra-Groupe Warcoing S.A./30.05.2016.

Q-2013-00615,
Q-2014-00044,
Q-2014-00073

2.

13.5

Угљени хидрати

Угљени хидрати доприносе опоравку нормалне функције мишића (контракције) након врло интензивног и/или дуготрајног физичког вежбања које доводи до умора мишића и трошења залиха гликогена у попречнопругастом мишићу

Изјава може да се користи само за храну из које се добијају угљени хидрати које метаболише човек (искључујући полиоле). Потрошача треба информисати да се користан ефекат добија узимањем угљених хидрата из свих извора, при укупном узимању 4 g/kg телесне тежине, у порцијама, унутар прва 4 сата и најкасније 6 сати након врло интензивног и/или дуготрајног физичког вежбања које доводи до умора мишића и искориштавања залиха гликогена у попречнопругастом мишићу.

Изјава може да се користи само за храну која је намењена одраслим особама које су врло интензивно или дуготрајно физички вежбале што је довело до умора мишића
и трошења залиха гликогена у попречнопругастом мишићу.

Aptonia/06.01.2015

Q-2013-00234

3.

13.5

Креатин

Дневном конзумацијом креатина може се побољшати допринос тренинга снаге на мишићну снагу одраслих особа старијих од 55 година.

Информација за потрошача старијег од 55 година који се редовно баве тренингом снаге: Користан ефекат се постиже уносом 3 g креатина дневно уз обављање тренинга снаге, којим се омогућује повећање оптерећења током времена. Учесталост тренинга је три пута недељно током неколико недеља уз интензитет од барем 65% – 75% највећег оптерећења при једном понављању (*).

(*) „Највеће оптерећење при једном понављању означава највећу тежину коју особа може подићи или највећу силу коју може произвести при једном понављању.”

Изјава може да се користи само за храну која је намењена одраслим особама старијим од 55 година које се редовно баве тренингом снаге.

AlzChem AG/07.04.2017

Q-2015-00437

4.

13.5

Лактитол

Лактитол доприноси нормалном раду црева повећањем учесталости столице

Изјава се може користити само на додацима исхрани који садрже 10 g лактитола у једној количински одређеној дневној порцији. Потрошача треба информисати да се користан ефекат постиже узимањем 10 g лактитола у једној дневној порцији.

Изјава се не сме наводити на храни намењеној деци.

DuPont Nutrition BioScience ApS/10.04.2017

Q-2015-00375

5.

13.5

Влакна шећерне репе

Влакна шећерне репе доприносе повећању волумена столице

Изјава може да се користи само за храну која је најмање богата том врстом влакана према нутритивној изјави БОГАТОJ ВЛАКНИМА како је наведено у Прилогу 1. овог правилника

 

Nordic Sugar A/S/ 17.01.2014

Q-2011-00972

6.

13.5

Неферментисани угљени хидрати

Конзумирање хране/пића која садрже <назив свих употребљених неферментисаних угљених хидрата> уместо ферментисаних угљених хидрата доприноси одржавању минерализације зуба.

За коришћење изјаве потребно је ферментисане угљене хидрате (1**) у храни/пићу заменити са неферментисаним угљеним хидратима (2***) у таквим количинама да конзумирање такве хране/пића у првих пола сата не снижава pH плака испод 5,7.

(1**) Ферментисани угљени хидрати су они угљени хидрати или смеше угљених хидрата који конзумирањем у храни/пићу бактеријском ферментацијом у првих пола сата снижавају pH плака испод 5,7, што се утврђује in vivo или in situ телеметријом pH плака.

(2***) Неферментисани угљени хидрати су они угљени хидрати или смеше угљених хидрата који конзумирањем у храни/пићу бактеријском ферментацијом у првих пола сата не снижавају pH плака испод 5,7 што се утврђује in vivo или in situ телеметријом pH плака.

 

Roquett Freres/30.05.2016

Q-2013-00040

7.

13.5

Природни инулин из цикорије

Инулин из цикорије доприноси нормалном раду црева повећањем учесталости столице

Потрошача треба информисати да се користан ефекат постиже дневним уносом од 12g инулина из цикорије. Ова изјава се може користити само за храну која омогућава дневни унос од најмање 12g природног инулина из цикорије, нефракционисане мешавине моносахарида (<10%), дисахарида, фруктана инулинског типа и инулина екстракованог из цикорије са средњим степеном полимеризације ≥ 9.

Beneo-Orafti S.A., /01.01.2016.

Q-2014-00403